piektdiena, 2013. gada 16. augusts

Pārskats: Rīciņeļļa, tējas koka eļļa, kliņģerīšu tinktūra, salicilskābe un jods skaistumkopšanai

Sveikas! Šodien jau sākas Rīgas svētki, bet es izdomāju izveidot tādu skaistumkopšanas rakstu, kurā aprakstīšu aptiekās nopērkamos produktus, kuru lieliski noder skaistumkopšanā un katram ir savs darbiņš, lai padarītu mūs skaistākas un veselīgākas. Informāciju neņēmu nedz no interneta, nedz no citām vietām, visu rakstīju pēc pašas zināšanām un pieredzes.



(1) Pirmais, ko noteikti gribētu pieminēt ir salicilskābes spirta šķīdums - galvenā tā funkcija ir piņņu novēršana. Tas sausina un dezinficē ādu, tādējādi novēršot visdažādākās ādas problēmas, kā arī savelk rētas pēc pumpām. Salicilskābe regulē tauku dziedzeru izdalītos taukus un izšķīdina melnos punktiņus. Salicilskābei piemīt viena liela un laba īpašība -poru sašaurināšana, tāpēc to ir labi lietot pēc sejas maskām un pīlingiem. Lietošana vienkārša -ar vates kociņu vai vates disku uzklāt uz bojātajām vietām uz ādas, neuzklāt vairākas reizes uzreiz un neuzkavēties uz konkrēta ādas rajona. Uzklāt 2-3 reizes dienā. Šis ir burtiski mans glābējs, kad uzrodas kāda pumpa vai vienkārši jāiztīra labāk āda vai jāsašaurina poras. 
Kā jau zināms salicilskābi izmanto dažādos kosmētikas produktos, lai uzlabotu ādas izskatu. Parasti izmanto 2% salicilskābes šķīdumu. Salicilskābi nav ieteicams lietot līdz 18 gadiem, bet es uzskatu, ka tas nav nekas traks, tāpēc mierīgi var lietot arī no kādiem 14 gadiem, tikai jābūt uzmanīgam un jālieto retāk.
Cena: A Aptiekā Ls 1,81 (50ml)


(2) Kliņģerītes tinktūra - šeit man nav nekas daudz piebilstams, kā jau daudziem zināms, tad šo var izmantot gan pumpu, gan brūču, gan citu ādas bojājumu ārstēšanai un dezinfekcijai. Es to izmantoju reti, bet ar to arī ļoti labi var dezinficēt pinnes un citas ādas problēmas, kā arī uzklāt uz brūcēm ātrākai sadzīšanai. Kā arī to var sajaukt ar ūdeni un sasaldēt ledus formiņās, lai no rītiem dezinficētu, atsvaidzinātu un matētu ādu.
Cena: ap 2 latiem (100ml)


(3) Tējas koka eļļa - daudziem pazīstama eļļa, ko izmanto dažādos kosmētikas līdzekļos problemātiskai ādai. Princips tāds pats kā diviem iepriekšējiem līdzekļiem-  dezinfekcija un pumpu ātrāka sadzīšana. Bet šī eļļa arī labi strādā lietojot matiem, vannai, insektu kodumiem un citām ādas problēmām. Smarža ļoti specifiska, bet ar laiku pierod. 
Cena: ap 2 latiem (10 ml)


(4) Rīciņeļļa - pazīstamā kā laba skropstu stiprinātāja un to augšanas veicinātāja. Lietoju nesen, bet efektu jau pamanīju, skropstas nekrīt ārā gandrīz vispār un palikušas kuplākas, paklausīgākas un skaistākas, kad uzklāj tušu. Daži saka, ka kož acīs - tā nav, vismaz man, vispār nekādu sajūtu. Daži saka, ka smird - tā atkal nav, smaržas vispār nav, cik zinu, agrāk šī eļļa bija viena no nepatīkamāk smaržojošajām, bet tagad, acīmredzot, ražotāji smaržu neitralizēja. Daži saka, ka piepampst acis, ja smērē uz nakti - iespējams, bet ar mani šādi vēl nav atgadījies. Smērēju uz nakti un no rīta viss čikiniekā. Vēl kaut kur lasīju, ka 15 min pēc eļļas uzklāšanas, to var noslaucīt ar salveti un acis nepiepamps. Lietoju vakarā, ar vates kociņu uzklājot uz augšējo skropstu līniju pie saknēm. Eļļa ir ļoti bieza un lipīga, gandrīz ka līme, bet uz ādas nedaudz izšķīst un nedaudz iesūcas ādā. Šo citi izmanto arī kā uztura bagātinātāju, lieto 1-2 ēdamkarotes no rīta tukšā dūšā. 
Turpināšu lietot kopā ar pārējiem skropstas stiprinošajiem līdzekļiem, bet par to citā rakstā..  
Cena: A Aptiekā Ls 2,35 (50ml)


(5) Jods - par joda nagus stiprinošajām īpašībām uzzināju nesen no mammas. Izrādās, jodu izmantoja drēbnieki, kas darbā ļoti bojāja savus nagus un, lai novērstu nagu šķelšanos, smērēja tos ar jodu. Tā nu es pamēģināju to darīt un pamanīju, ka nagi palikuši stiprāki un cietāki, kā arī vairs nešķeļas. Un rodas jautājums - vai nagi nepaliek dzelteni? -Nē, ja smērē jodu uz nakti, ar vates kociņu apsmērē katru nagu un ļauj nožūt. Pa nakti jods no naga notīrās un no rīta nags vairs nav dzeltens. Jodu, protams, izmanto galvenokārt brūcēm, bet es to izmantoju šādā interesantā veidā - nagiem un tas tiešām darbojas.
Cena: A Aptiekā Ls 1,73 (20ml)

Varbūt ir vēl kāds labs aptiekā nopērkams līdzeklis, kas noder skaistumkopšanā un es par to nezinu vai aizmirsu pieminēt? 

11 comments:

  1. piemēram :)
    no aspirīna tabletēm (pašām parastākajām) var taisīt sejas masku, kas palīdz balināt pleķus un nodrošina vieglu ķīmisko pīlingu. var piejaukt klāt alveju, piemēram, bet nav obligāti. protams, jālieto uzmanīgi, iepriekš notestējot un pēc tam noteikti! jālieto SPF krēmi, jo āda būs jūtīgāka pret sauli.
    badjagas krēms. arī lietojams maskas veidā, darbojas kā pīlings, uzlabo mikrocirkulāciju, ādas krāsu.
    ziede Sinjak-off. var izmantot kā acu masku (zem acīm) tūskas mazināšanai. citi šim nolūkam izmanto arī hemoroīdu ziedes, bet nu to nav nācies pamēģināt :D
    cinka ziede - maskas veidā balina sejas ādu, izlīdzina toni.

    neko nerekomendēju, stāstu tikai savu dziļi subjektīvo pieredzi :) ja kāds vēlas pamēģināt, iesākumam jānotestē personīgā panesība. bet šīs ir lietas, kas man darbojas un patīk. šis viss nebūs piemērots sausai un jūtīgai ādai, manuprāt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. aa, vēl atcerējos, kalcija hlorīds, ampulās. pīlingam. iedarbīga metode vēl no padomju laikiem :)

      Dzēst
    2. paldies, par badjagu zināju, ik pa laikam lietoju, bet par to aspirīnu man ir jaunums, būs jāpamēģina, ja saņemšos :D :)

      Dzēst
  2. Nu varbūt ne tikai aptiekā nopērkama,bet arī laba lieta ir tā "репейное масло",latviski baidos rakstīt,ka tik ko nesajaucu,agrāk izturējos pret to kaut kā skeptiski,bet tagad sapratu,ka mani mati bez šīs eļļas nav mati,ļoti labi palīdz pret matu spurošanos,cerams arī nostiprina matu saknes,lietoju nepilnu mēnesi,tāpēc pagaidām grūti spriest. :))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. vecā labā diždadžu eļļa :) man arī patīk, tikai nereāli tracina, ka grūti izmazgāt no matiem, brr.

      Dzēst
    2. Man kaut kā tīri neko izmazgājas,bet es gan lietoju šampūnus ar tiem sulfātiem,un smērēju eļļu vairāk saknēs,uz pārējiem matiem tikai to,kas palicis plaukstās.Domāju,ka Natura Siberica šampūns diez vai tiktu galā ar eļļu.

      Dzēst
    3. es arī dažreiz lietoju diždadžu eļļu, labi palīdz izmazgāt Fructis citrus mint fresh zaļais šampūns, pietiek ar divām reizēm, jo tas šampūns tiešām ļoti labi attīra galvas ādu un matus :)

      Dzēst
  3. Interesants raksts, paldies! :)

    AtbildētDzēst
  4. Ū, par jodu nezināju, būs jāpamēģina :)

    AtbildētDzēst
  5. Vai joda spirta šķīdumu var smērēt uz pumpām? Lūdzu atbildiet.

    AtbildētDzēst